Руският отговор на санкциите има по-скоро символичен ефект

Износът на храни от САЩ за Русия се равнява на този за Доминиканската република, изтъква Алън Берга в коментар за телевизия Bloomberg

08.08.2014 | 16:59 Редактор: Георги Стоянов
Руският отговор на санкциите има по-скоро символичен ефект

Какъв ефект има това върху пазара?

Алън Берга, Bloomberg: Интересно е Марк, че пазарът, който е повлиян в най-голяма степен от това е златото, просто защото украинската криза кара инвеститорите да търсят инвестиционно убежище. Няма особена реакция обаче на пазара на храни. 

Знаете ли, за година САЩ изнасят за Русия храни за около 1,3 милиарда долара, но ако погледнете мащабите, ние изнасяме харни за 150 милиарда долара и износът ни за Русия е горе долу, колкото този за Доминиканската република.

Така че въпреки, че тази стъпка има символично значение, това не е нещо, което е изненадало производителите на храни. Те знаеха, че това може да е една от ответните мерки на Русия. И сега тя е факт.

Русия е налагала ограничения на пазара си на храни и преди. Кажете ни нещо за тази история.

Алън Берга: Особено интересно е, ако погледнете пазара на пилешко месо. През последното десетилетие Русия беше дестинация номер едно за експорта на американско пилешко месо.

Този износ обаче се сви от около 40% през 90-те години до 7% днес. Това се случи, защото Русия въведе серия частични ограничения върху тази индустрия.

Сега ембаргото привлича доста внимание и шум, но факт е, че руските ограничения върху вноса на пилешко и телешко месо вече бяха на лице. Така че това е пазар, който вече беше засегнат още преди това.

Алън, кажи ни точно как тези ограничения на пазара на храни работят и има ли вероятност да доведат до някакви по-трайни щети за американския бизнес.

Алън Берга: Интересно е да проследим как историята се повтаря. През 80-те години администрацията на президента Картър наложи ембарго върху износа на зърно за Съветския съюз.

То обаче не проработи, защото пазарите на храни са много чувствителни и има много купувачи и продавачи.

Сега 35 години по-късно Русия се опитва да накаже САЩ като не купува техните храни. Има обаче други хора, които могат да купят тази храни от САЩ.

Руснаците също ще намерят други източници. Може би все пак ще има известно сътресение и известна инфлация при храните в Русия.

Компаниите обаче ще се пригодят и скоро търговията ще се върне към нормалния си ритъм.