Обама: Америка ще помогне на Ирак

Изявление на американския прзидент, след като САЩ прдприеха селективни въздушни удари в северната част на страната

08.08.2014 | 16:37 Редактор: Георги Стоянов
Обама: Америка ще помогне на Ирак

Казвал съм го и преди. Съединените щати не могат и не трябва да извършват интервенция всеки път, когато има криза някъде по света.

Така че нека съм ясен защо трябва да действаме и да действаме точно сега. Когато сме изправени пред ситуация, като сегашната, при която невинни хора са изправени пред заплахата от насилие в чудовищни мащаби, в този случай ние имаме право да помогнем, след като иракското правителство поиска това от нас.

И тъй като имаме уникалната способност да предотвратим масови убийства, в такъв случай аз вярвам, че Съединените щати немогат да останат безучастни.

Ние може да действаме, внимателно и отговорно, за да предотвратим потенциален геноцид. Точно това правим на тази планина.

За това аз разреших селективни въздушни удари, ако това е необходимо, за да помогнем на силите в Ирак, които се сражават, за да свалят блокадата на планината Sinjar и да спасят цивилните, които са хванати в капан там.

Американски самолети вече извършват хуманитарни доставки на храни и вода, за да помогнем на тези отчаяни мъже, жени и деца да оцелеят.

По-рано тази седмица, един иракчанин от този район отчаяно заяви, че никой не идва на помощ. Днес Америка идва на помощ.