Национализират изцяло Малайзийските авиолинии

Хаслинда Амин, Bloomberg

08.08.2014 | 11:32 Редактор: Велко Каменов
Национализират изцяло Малайзийските авиолинии

Държавният фонд Khazanah Nasional Bhd. обяви плановете си да придобие останалите 30,6% от акциите на Малайзийските авиолинии, което ще направи компанията изцяло държавна. Предложената цена е от 27 малайзийски цента на акция, което представлява 13% премия спрямо последната цена, на която се търгуваха акциите, преди продажбата им да бъде преустановена. При това положение суверенният фонд ще трябва да извади близо 430 милиона долара, за да придобие изцяло Малайзийските авиолинии. Това няма да е първият случай, в който държавата оказва помощ на авиопревозвача след като компанията разчиташе на държавна помощ на три пъти от 2002 насам.

След свалянето на компанията от борсата трябва да започне преструктуриране, което да помогне на компанията да се изправи на крака след трите поредни години на загуби и двете трагедии с полети, които имаха много негативен ефект върху авиопревозвача. Анализ на RNB Capital, компания, предлагаща финансови услуги, посочва, че е възможно загубите на малайзийските авиолинии за следващата година да паднат с 80%, ако бъдат предприети мерки за намаляване на капацитета, оперативните разходи и разходите за работна ръка.

Анализатори като Джейсън Чон отбелязват, че свалянето на компанията от борсата предлага един от най-лесните начини за преструктуриране, защото много от регулациите за публични компании не важат за компании, чиито акции не се търгуват на борсата.

Хаслинда Амин, Bloomberg