ООН заседава за Украйна

Нови сблъсъци на Майдана в Киев

08.08.2014 | 09:18 Редактор: Ирина Георгиева
ООН заседава за Украйна

В 17 ч. днес на 8 август Съветът за сигурност на ООН ще проведе открито заседание, на което ще се обсъди ситуацията с правата на човека в Украйна.

Това съобщиха от постоянното представителство на Русия в организацията.

Междувременно в центъра на Киев няколкостотин души се готвят за атака.

Около емблематичния площад “Независимост” се издигнаха нови барикади, а входът на метрото на площада, беше затрупан с автомобилни гуми.

Часове преди заседанието западните страни и Съветът за сигурност към ООН блокираха предложението на Русия за примирие на мястото на катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна.

„Предложението ни беше блокирано с процедурни хватки. Литва, САЩ и Австралия започнаха да предлагат поправки за това, че в проекта няма критики спрямо тези, които те наричат „сепаратисти“", заяви постоянният представител към ООН на Руската федерация Виталий Чуркин.

По неговите думи предложението на Русия не обвързвало двете страни на конфликта, а било свързано с публикуваното на сайта на украинското правителство съобщение, че правителството в Киев няма повече да спазва прекратяването на огъня, така че международните разследващи трябва да напуснат мястото на произшествието.

По-късно украинската делегация в ООН реагира, че това не отговаря на действителността и примирието остава в сила.

Чуркин призова украинските власти публично да изяснят ситуацията.

Той напомни, че отказ от проследяване на режима за прекратяване на огъня се явява пряко нарушение на резолюция 2166 на Съвета за сигурност.

След като примирието в района на падналия самолет беше прекратено, напрежението в Украйна отново ескалира.

Нови сблъсъци избухнаха в центъра на Киев.

Около главния площад бяха издигнати нови барикади.