Обама позволи въздушни удари в Ирак

Вчера на 7 август джихадисти завзеха най-големия християнски град в Ирак – Каракош

08.08.2014 | 09:11 Редактор: Ирина Георгиева
Обама позволи въздушни удари в Ирак

Съветът за сигурност на ООН поиска от международната общност да подкрепи правителството на Ирак срещу ултрарадикалните сунитски бунтовнници от Ислямска държава. Това стана на закрито заседание на организацията.

Малко след срещата президентът на САЩ Барак Обама разреши високоточни въздушни удари срещу джихадистите, за да се избегне потенциален акт на геноцид. Той обаче отхвърли възможността американски сухопътни войски да се връщат в Ирак.

"САЩ не могат и не трябва да се намесват всеки път, когато има криза в света", коментира Обама, но допълни, че Америка не може да си затваря очите за перспективата от насилие в ужасяващ мащаб.

Според президента на САЩ единственото трайно решение е помирение между иракските общности и местните сили за сигурност. Американски военни самолети се завърнаха в небето над Северен Ирак, за да доставят храна и водя на хилядите цивилни бежанци, които бягат от яростната атака на сунитските екстремисти.

Вчера на 7 август джихадисти завзеха най-големия християнски град в Ирак – Каракош.

Срещу Ислямска държава могат да бъдат повдигнати обвинения за престъпления срещу човечеството.

Съветът за сигурност на ООН осъди в четвъртък нападението на екстремисти над населени пунктове в Северен Ирак, се казва в изявление на Съвета след извънреднотото заседание, свикано след съобщението за възможни американски удари на САЩ по джихадистите.

„Членовете на Съвета за сигурност на ООН осъдиха нападението в иракския град Синджар и Тал-Афар от групировката на Ислямската държава“, се казва в изявлението, прочетено от британския специален представител в организацията Марк Лайъл Грант.

Според него Съветът за сигурност е изразил възмущение, че в резултат на тези действия „стотици хиляди иракчани, много от тях от уязвими малцинства, включително и християни, са били принудени да напуснат домовете си заради атаките на Ислямската държава и спешно се нуждаят от хуманитарна помощ“.

„Членовете на Съвета за сигурност решително осъждат системната разправа с представителите на малцинствата, които отказват да подкрепят екстремистката идеология на Ислямската държава и свързаните с нея въоръжени групи“, каза Грант.

Според него действията срещу мирното население  може да се разглеждат като „престъпления срещу човечеството“ и виновните трябва да бъдат привлечени под отговорност.

На 30 юли 2014 Съветът за сигурност на ООН удължи с една година мандата на мисията на организацията по оказване на съдействие на Ирак до 31 юли 2015.