Расмусен: НАТО прекратява сътрудничеството си с Русия

Северноатлантическият алианс реши да увеличи поддръжката и сътрудничество с Украйна, заяви той

07.08.2014 | 18:06 Редактор: Мариета Иванова
Расмусен: НАТО прекратява сътрудничеството си с Русия

НАТО прекратява сътрудничеството си с Руската федерация. Това заявил генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен по време на срещата си с говорителя на Върховната Рада на Украйна Александър Турчинов, съобщава ИТАР- ТАСС, позовавайки се на информация от пресслужбата на Върховната Рада.

„Северноатлантическият алианс прекратява сътрудничеството с Руската федерация, укрепва колективната отбрана за защита на всички членове на НАТО и взе решение да увеличи нивото на поддръжка и сътрудничество с Украйна', съобщава Расмусен.

По информация на пресслужбата генералният секретар е изразил надежда, че „срещата Украйна- НАТО, която трябва да се състои през септември, ще позволи да се направят нови конкретни стъпки в установяване на ползотворно сътрудничество между двете страни“. При това той отбелязал, че Украйна се нуждае от комплексни реформи, в частност във военната сфера, и Върховната Рада е длъжна да играе там важна роля“.

На 6 август официалният представител на Северноатлантическия алианс Оана Лунгеску в разпространено до медиите заявление изрази опасение, че Русия може да изпрати военни части към Източна Украйна под формата на миротворчески и хуманитарни мисии. Според съобщението, Русия „концентрира на границата с Украйна до 20 хиляди военни, което е сериозен проблем и подкопава усилията за намиране на дипломатическо решение на конфликта. "

„Ние няма да гадаем, какво мисли Русия, но виждаме, какво прави в региона,“ гласи изявлението на НАТО.

Според версията на  Лунгеску конфликтът в съседната страна се подхранва от Москва. - „Ние продължаваме да призоваваме Русия да изтегли силите си от границата с Украйна,“ заяви  Лунгеску. По думите й Москва следва да „окаже влияние на опълченците 'да свалят оръжието и да се откажат от насилието“.