Ще успее ли да запази независима Шотландия лирата?

Бившият финансов министър на Великобритания Алистър Дарлинг спечели първия дебат срещу шотландския националист Алекс Салмънд

07.08.2014 | 17:19 Редактор: Георги Стоянов
Ще успее ли да запази независима Шотландия лирата?

Първият министър на Шотландия Алекс Салмънд нееднократно се опита да избегне въпроса за бъдещата шотландска валута по време на първия телевизионен дебат за независимостта на Шотландия с бившия британски финансов министър  Алистър Дарлинг.

Според повечето анализатори Дарлинг убедително е спечелил първия от дебатите в навечерието на насрочения за 18 септември референдум.

По време на кампанията Салмънд нееднократно е призовавал за валутно споразумение за британската лира в случай, че Шотландия гласува да се отдели от Обединеното Кралство.

Въпреки това Дарлинг, който е водач на про британската кампания под мотото ‘По-добре заедно’,  повтори позицията на правителството в Уестминсър, че валутен съюз не е възможен, тъй като както торите, така и лейбъристите и социалдемократите са заявили, че няма да подпишат подобно споразумение.

Дарлинг коментира, че да напуснете Обединеното кралство, но да запазите лирата „е все едно да се разведете, но да си запазите обща банкова сметка”.