Играта между продавачи и купувачи на имоти в Китай

Зеб Екарт, Bloomberg TV

07.08.2014 | 13:39 Редактор: Велко Каменов
Играта между продавачи и купувачи на имоти в Китай

В Китай все още не могат да се справят със ситуацията на имотния пазар. Данните показват, че за първата половина на годината продажбите на новопостроени жилища в страната са паднали с 9,2%.

Последните данни за кредитирането и паричното предлагане в Китай показват, че кредитният ръст в страната за юни е достигнал най-високите си нива от 2009, което е довело и до по-висок от очаквания ръст в паричното предлагане. Притеснително е, че въпреки това ситуацията на имотния пазар не се подобрява и спадът в продажбите расте.

Строителните компании не искат да продават евтино и затова не предлагат всички имоти, които са завършени, на пазара. Целта им е чрез намаленото предлагане да не позволят на цените да паднат, а именно това чакат купувачите, които не бързат с придобиването на имот. Консултантска компания за недвижимо имущество отбелязва, че в градове като Нандзин има завършени строителни проекти, които е трябвало да бъдат продадени досега, но строителните компании изчакват с пускането им на пазара. Въпреки усилията на строителните компании и намаленото предлагане обаче броят на непродадените жилища в Китай расте заради свитото търсене.

Всичко това може да се отрази зле на строителните фирми и на строителния сектор в Китай като цяло и неминуемо ефектът ще се усети в цялата икономика.

Зеб Екарт, Bloomberg