Борис Джонсън: Не може да се измъкнем от европейските директиви

Коментар на кмета на Лондон за проблемите, произтичащи от общоевропейските правила

06.08.2014 | 16:47 Редактор: Георги Стоянов
Борис Джонсън: Не може да се измъкнем от европейските директиви

Например вземете директивата за отпадъците. Тя предвижда всички малки бизнеси да се регистрират като превозвачи на отпадъци, ако искат да превозят не голямо количество не опасни отпадъци със собствените си автомобили.

Също така детските градини, които искат да направят свой собствен компост от окосена трева, също трябва да се регистрират като превозвачи на отпадъци.

И аз имам мой начин за работа с всички тези директиви и смятам, че трябва да ги следваме вертикално, като ги заменим с правила за защита на трудещите се, които честно казано биха били по-удачни за нуждите на страната.

Проблемът обаче е, че не можем да направим това. Това е фундаменталният проблем с Европейския съюз. Защото когато тези директиви са приети, и станат част от европейското законодателство, няма начин по който отделна страна или отделен парламент може да ги отмени.

Норманите са нарекли този проблем Mortmain – несменяеми закони, които вече представляват 50% от британското законодателство.

Те обаче ни отвеждат все по-далеч и по-далеч в грешната посока. И в ЕС това усещане за дистанциране от проблемите, липса на отчетност, катализира по особено токсичен начин останалите проблеми на хората и не на последно място проблема с емиграцията.