Балканите са под вода

Tежки наводнения и в Сърбия, и Босна и Херцеговина

06.08.2014 | 17:30 Редактор: Ирина Георгиева
Балканите са под вода

Тежки наводнения и в Сърбия, и Босна и Херцеговина. Стотици хора са били принудени да напуснат домовете си, заради невижданите в последните години порои. Синоптиците предупреждават за обилни валежи и през следващите няколко дни.

Редица области в Сърбия е обявен червен код. Проливните дъждове и ураганният вятър предизвикаха наводнения през изминалата нощ в западната и централната част на страната.

В района на Лозница река Щир преля и наводни околностите. Там е обявено бедствено положение. Сред наводнените обекти са и болниците в района. Част от населението бе евакуирано.

До момента има данни за над 120 наводнени къщи. Проливните дъждове предизвикаха и прекъсване на електрозахранването в няколко области в Сърбия. В Мали Зворник, недалеч от границата с Босна и Херцеговина са регистрирани няколко свлачища. В Ужице, Валево и Крушевац беше прекъснато електрозахранването.

Тежка е ситуацията и в Босна и Херцеговина.

Заради силните валежи е преляла река Ябланица. Наводнени са къщи, пътища и земеделски земи в община Маглай. В кантона Тузла тече евакуация. Най-тежка е ситуацията в Бановичи, Грачаница, Луковац, Сребреник и Тузла. От наводненията са се активирали и много свлачища.

Циклон от Алпите е причина за лошото време и наводненията на Балканския полуостров.
През следващите няколко дни се очаква да има засилени валежи, гръмотевици и силен вятър над всички държави в региона.