Нови пречки пред отварянето на новия японски АЕЦ

Цените на тока в азиатската страна най-вероятно ще поскъпнат

06.08.2014 | 14:09 Редактор: Ирина Георгиева
Нови пречки пред отварянето на новия японски АЕЦ

Откриването на нови ядрени реактори в Япония може да се отложи за 2015 година. Правителството в Токио е принудено да забави проекта за нов АЕЦ, което означава, че цените на тока в азиатската страна най-вероятно ще поскъпнат.

Очаква се двата реактора на АЕЦ "Сендай, да бъдат първите, които ще започнат отново работа съгласно новите регулации за безопасност след кризата във Фукушима през 2011 г.

Миналия месец от "Сендай" са преминали първите проверки за безопасност, но сега се очаква да предадат допълнителен детайлен проект със специфични мерки и нововъведения, които ще направят в електроцентралата. От компанията собственик са се оплакали, че заради събирането и предаването на документацията регулаторът отлага окончателните дебати за рестарта на АЕЦ-а, което означава, че той ще може да заработи чак след края на зимата.

Все пак окончателното решение за пускането на новата ядрена централа зависи от решението на местните префектури.

След инцидента в АЕЦ "Фукушима-1" през март 2011 г. всичките 48 реактора в страната бяха постепенно спрени и към момента не работят.

Това принуди енергийните дружества да внасят рекордни количества втечнен природен газ и въглища, за да произвеждат необходимия на населението ток. За три години те са понесли загуби на стойност 34 милиарда долара.