За или против независима Шотландия

С 40% е нараснал броят на поддръжниците на идеята за независима Шотландия

06.08.2014 | 10:26 Редактор: Ирина Георгиева
За или против независима Шотландия

С цели 40% е нараснал броят на поддръжниците на идеята за независима Шотландия. Това показват последните социологически проучвания. Битката за бъдещето на Шотландия се пренесе и на малкия екран.

Привърженици и противници на референдума за независимост се изправиха един срещу друг в телевизионен дебат. Шест седмици преди вота сили премериха шотландският премиер Алекс Салмънд, привърженик на независимостта и Алистър Дарлинг, бивш финансов министър и лидер на кампанията "По-добре сме всички заедно", която защитава тезата, че Шотландия трябва да остане част от Обединеното кралство.

Предаването се излъчваше от Кралската консерватория на Шотландия. Лидерът на шотландските националисти не успя да спечели. Слабите места в позициите на националистите са неяснотата около шотландската валута, експлоатирането на нефтените залежи в Северно море и опасността страната автоматично да бъде изключена от рамките нa ЕС. Първият министър Салмънд  атакува опонентите си с икономическата криза и данъците за богатите.

Шотландците ще решат на 18 септември дали да скъсат 307-годишния съюз с Англия. Социологически проучвания след дебата показват, че повечето избиратели ще отхвърлят независимостта, макар че една четвърт от анкетираните все още не са решили как ще гласуват.

Вчера на 5 август британският премиер-консерватор Дейвид Камерън и противникът му от редиците на лейбъристите Ед Милибанд обединиха сили и сложиха подписите си под съвместен документ, според който властите в Шотландия могат да получат допълнителни управленски правомощия, ако се откажат от референдума за напускане на общността. Експерти изчисляват, че независимостта ще донесе гигантски дълг от 238  млрд. долара на Шотландия.