fallback

Русия: Донецк и Луганск са на ръба на хуманитарна катастрофа

Тази нощ по настояване на Москва се проведе извънредна среща за ситуацията в Източна Украйна

06.08.2014 | 08:38 Автор: Ирина Георгиева

Донецк и Луганск са на ръба на хуманитарна катастрофа, твърдят от руското външно министерство. Киев обаче отказва да признае това.

Тази нощ на 5 август по настояване на Москва се проведе извънредна среща за ситуацията в Източна Украйна.

„Четири милиона души се намират в зоната на военните действия. 200 хил. са лишени от питейна вода“, заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин и увери, че Москва е готова да се справи с бежанския поток.

На свой ред американския представител на сесията отбеляза, че Русия може да сложи край на всичко това, ако спре да подкрепя сепаратистите и ги задължи да приложат мирния план на украинския президент Петро Порошенко.

Не се забави реакцията на Чуркин, който заяви, че дебата се политизира. Руските власти твърдят, че от началото на годината 730 000 украинци са влезли в Русия. Най-малко 285 000 души са напуснали домовете си заради конфликта в Източна Украйна, съобщи ООН и предупреди, че сраженията биха могли да доведат до масово преселение. ООН призова властите в Киев да опрости регистрацията на вътрешно разселените лица и да ускори подписването на споразумение за облекчаване на достъпа в страната на хуманитарни помощи.

„Хуманитарната помощ трябва да бъде освободена от такси и трябва да се подпише и ратифицира митническо споразумение между ООН и правителството на Украйна, за да се облекчи влизането на хуманитарни сътрудници и вноса на хуманитарни помощи трябва да се ускори”, заяви  Директорът по операциите на бюрото по координиране на хуманитарните въпроси на ООН Джон Гинг.

По думите на Гинг данните за бежанци в Източна Украйна не могат да се смятат за пълни, защото „много украинци, които са напуснали домовете си, не са се регистрирали или не се обръщат към властите за помощ”.

Междувременно малък американски военен екип пристигна в Киев, за да помогне в разследването на катастрофата на малайзийския пътнически самолет в Източна Украйна. Екипът се състои от 10 души и включва специалисти в областта на логистиката, комуникациите и въздушното планиране. Американците ще работят от Киев и няма да посещават мястото на катастрофата. Те ще си сътрудничат с екипа на ФБР, който вече е на място

.

fallback
Още от Свят
fallback