fallback

Няма да повярвате какво се случва в Тунис...

Галопиращите цени, политическата нестабилност и все по-ограничените права карат хиляди тунизийци да емигрират

22.09.2022 | 15:00 Автор: Тодор Петров

Все повече жители на северноафриканската държава Тунис обмислят да емигрират, дори и без трудов договор или друга стабилна финансова основа в чужбина. Тунизийският форум за икономически и социални права съобщи наскоро, че само в периода между януари и септември тази година около 13 500 мигранти от Тунис са заминали в Италия - 23% повече, отколкото през 2021 година.

Причините са галопиращите цени, политическата нестабилност и все по-малкото права за обикновените хора. Демократичните права в страната постепенно се ограничават. Или направо се премахват. Още през юли 2021 г. авторитарният президент на страната Каис Сайед суспендира парламента и уволни премиера. 

През февруари тази година той отстрани и Висшия съдебен съвет, а в края на март разпусна и вече суспендираната законодателна институция. През юни Сайед уволни 57 съдии и прокурори. Последваха зрелищни арести и полицейски разпити на известни политици.

Сайед остава най-популярната политическа фигура в страната, ползваща се с най-голямо доверие, твърди политологът Антъни Дворкин от мозъчния тръст "Европейски съвет за външна политика". 

"Много граждани в Тунис няма към кого да се обърнат. И очевидно мнозина продължават да се надяват, че президентът ще се погрижи за техните икономически и социални проблеми", казва той за DW.

Опозиционното сдружение "Национален фронт за спасение" направо призова за бойкот на предстоящите парламентарните избори през декември тази година. Но не всички са съгласни, че единствените проблеми са в президентската институция. Инерционната подкрепа за опозиционните партии е намаляла, коментира Сами Хамди от британската фирма за анализи The International Interest. 

Новият медиен закон, издаден с указ на президента, също предизвика протести в Тунис, този път основно сред журналистите. Той предвижда разпространението на невярна информация или слухове в интернет да се наказва с лишаване от свобода до 5 години. А ако изказаните лъжливи твърдения са срещу представители на държавата, присъдата може да достигне и 10 години. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback