fallback

Анализатори: Путин няма да се примири с политиката на Запада

В Украйна няма тревога, а хората не са изненадани от решението за частична военна мобилизация

22.09.2022 | 13:48 Автор: Ирена Бакърджиева

Започва ли Русия да изчерпва стратегическите си ресурси от жива сила и ще посегне ли Путин към ядреното оръжие?

Няма тревога в Украйна, а хората там не са изненадани от решението на Путин за частична военна мобилизация в Русия. Това разказа доц. Даниел Бенатов, който живее в Лвовска област.

"При нас всичко е спокойно, успехите в Харковска област мотивират хората. Сега нашата армия е окомплектована доста силно с хора и няма призив, защото няма нужда от повече хора", заяви доц. Даниел Бенатов.

Според експерти този акт на Путин цели да покаже, че той няма да се примири с политиката на Запада по отношение на Украйна.

"С тази реч Владимир Путин директно обяви война на САЩ и техните европейски съюзници. Идеята за това, че Русия може бързо да влезе в Украйна и да победи усилено, се тиражираше и така смяташе, че ще се случи и Путин, но нещата радикално се объркаха. Украйна премина в контраофанзива. В момента Путин се опитва да заложи на принципа: "Всичко или нищо", смята експертът по международна сигурност и управление на конфликтите Искрен Иванов.

Според международния анализатор Боян Чуков, цялата ситуация ще се промени, ако референдумите за присъединяване към Русия бъдат успешни.

"Тогава тази територия в Запорожка, Херсонска област, Донецк и ЛНР се превръщат в територия на Руската федерация. Всеки снаряд, изстрелян по тях, ще се счита за изстрелян срещу Русия. Автоматично се променя форматът на специалната военна операция. Тогава ще вървим към този глобален конфликт, който ще касае и България", твърди той.

Проф. Чуков не вярва, че Путин би посегнал към ядрено оръжие толкова близо до границите на Русия. Притесненията обаче остават насочени основно към ядрените централи на Украйна.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback