fallback

Нов доклад: Русия разчита все повече на "доброволци", тече принудителна мобилизация

Путин не се консултира с висшето военно командване

20.09.2022 | 14:29 Автор: Тодор Петров

Русия разчита все повече на набирането на т.нар. "доброволци" за войната в Украйна. В тази категория попадат наемници, затворници, а дори и казашки части, пише в свой нов доклад американският Институт за военни изследвания (ISW). 

При това Владимир Путин взима решенията за участието на "доброволци" във войната, без да се консултира с висшето военно командване. А това влошава отношенията между президента и ръководството на руското Министерство на отбраната.

Путин е започнал да залага по-силно на т.нар. "доброволци" след успеха на контранастъплението на украинците в Харковска област. Но президентът започнал да не съгласува част от решенията си с военното командване още през лятото, посочва ISW, цитиран от DW.

Същевременно в окупираните територии на областите Донецк и Луганск тече принудителна военна мобилизация. Армейските корпуси, събрани по този метод, ще бъдат неефективни, защото нивото на армейско обучение и подготовка за сражения е неадекватно и напълно недостатъчно, смятат от ISW.

Формирането на такива части може да засили и без това високото напрежение и липсата на сплотеност, които експертите вече наблюдават сред руските войски. Бойците не получават обещаните от руското министерство на отбраната надбавки, войниците на т.нар. ДНР и ЛНР отказват да се сражават за териториите на другата страна, а в контролираните от чеченците части се наблюдава ясно изразена етническа дискриминация.

Формирането на набързо обучени части не допринася за укрепването на руските сили. Въпреки все по-честите съобщения за пристигащи на фронта "доброволци", Русия не е успяла да проведе нито една операция с тяхно участие.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback