Ново примирие между Израел и Хамас

Двете страни спират огъня за 72 часа

05.08.2014 | 08:48 Редактор: Ирина Георгиева
Ново примирие между Израел и Хамас

В 8 часа тази сутрин на 5 август започва ново примирие между Израел и Хамас. То ще бъде с дължина 72 часа и стана факт, благодарение на посредничеството на Египет. Това е 9-тият пореден път, в който двете страни си обещават прекратяване на огъня и осигуряване на хуманитарен прозорец за засегнатите. Споразумението предвижда  и започването на преговори между палестинските бойци и Израел.

До поредното примирие се стига след разговори между представители на няколко палестински групировки, в това число и Хамас в Кайро. Израелската страна не участва в преговорите, но обяви, че приема предложението за безусловно прекратяване на огъня.

Преди новите опити за преговори, палестинските искания изглеждат непроменени – пълно  изтегляне на израелските воени от Газа и край на блокадата на територията. Вчера на 4 август израелският премиер Бенямин Нетаняху също не промени позицията си, повтаряйки че целта на Израел е гарантирането на сигурността на гражданите на страната. Иначе казано – военната операци в ивицата няма да приключи, преди унищожаването на всички тунели под границата.

Вчера, по време на 7-часовото примирие, в Йерусалим палестинец използва строителна техника, за да преобърне автобус. Един човек загина, а няколко бяха ранени, преди полицията да застреля нападателя. Повече от 20 палестинци загинаха през целия ден, включително 8-годишно момиче.