fallback

Япония одобри нови санкции срещу Русия

Междувременно напрежението по оста НАТО – Москва навлиза в нов етап

05.08.2014 | 08:25 Автор: Ирина Георгиева

Японското правителство одобри нови санкции срещу Русия, заради кризата в Украйна. На заседание на кабинета, водено от премиера Шиндзо Абе, Япония обяви замразяването на банковите сметки на редица лица, свързани с дестабилизацията на Източна Украйна и анексирането на Крим. Освен това Токио ограничава вноса на стоки, произведени на полуострова. Междувременно напрежението по оста НАТО – Москва навлиза в нов етап.

Алиансът работи по изготвянето на специален екшън план за стабилизирането на Източна Украйна. Той трябва да бъде гласуван на заседанието на организацията на 3 и 4 септември в Уелс. Новината веднага предизвика реакцията на руското външно министерство. То обвини ген. секретар на НАТО Андрес фог Расмусен, че се опитва да вмени отговорността за нестабилността в Украйна на Русия. Освен това руската дипломация обвинява Алианса, че не може да разграничи дългосрочените си цели по отношение на стабилността и моментните си цели. Вчера руският външен министър Сергей Лавров дори обвини НАТО, че използва конфликта в Украйна, за да оправдае съществуването си.

Междувременно руският милиардер Генадий Тимченко обяви пред Итар-Тасс, че заради санкциите на Запада се е принудил да не използва частния си самолет. Американската самолетостроителна компания Гълфстрийм е отказала да го обслужва технически, както и не позволява на пилотите да използват навигационното й оборудване.

Преди няколко дни Лукойл обяви, че няма да ограничава инвестиционнaта си програма, заради санкциите. Вчера на 4 август обаче компанията съобщи, че продава веригата си бензиностанции в Чехия, Унгария и Словакия.

 

fallback
Още от Свят
fallback