fallback

Световната банка отпуска $200 млн. за борба с вируса eбола

05.08.2014 | 08:18 Автор: Ирина Георгиева

Световната банка обяви, че отпуска $200 млн. помощ на страните от Западна Африка, които се борят с овладяването на вируса eбола. Парите ще бъдат насочени към правителствата на Либерия, Сиера Лионе и Гвинея, както и към Световната здравна организация. От началото на годината вирусът отне живота на 887 души.

Решението на Световната банка идва след като кризата с вируса беше обсъдена във Вашингтон от президентите на 35 африкански държави.

„Ако епидемията не бъде спряна, под заплаха може да се окажат още повече човешки животи. Международната общност трябва да действа бързо, за да постави преграда на пътя на разпространяването на вируса“, каза Джим Йон Ким, президент на Световната банка.

Ким, чиято първа специалност е лекар-инфекционист, отбеляза още, че новият пакет помощи ще бъде насочен към закупуването на медикаменти, изплащането на заплати на медицинския персонал, стабилизиране на системата на здравеопазване, както и подкрепа на местното население и други нужди.

В Нигерия регистрираха втори случай на ебола– един лекар се е заразил от свой пациент, който починал. САЩ организират евакуацията на още свои здравни работници, заразени с ебола в Либерия.

 

fallback
Още от Свят
fallback