Червеният кръст: Епидемията от Ебола в Западна Африка е извън контрол

Световната здравна организация обеща над 100 милиона долара, за да помогне за борбата с вируса

04.08.2014 | 17:48 Редактор: Георги Стоянов
Червеният кръст: Епидемията от Ебола в Западна Африка е извън контрол

Организацията на Червения кръст предупреждава, че епидемията от ебола в Западна Африка „е извън контрол”.

От своя страна Световната здравна организация обеща над 100 милиона долара, за да помогне за борбата с вируса, тъй като съществуват опасения за по нататъшно разпространение на заразата.

Междувременно Emirates спря полетите си до Конакри, столицата на Гвинея, като предпазна мярка.

Администрацията в Белия Дом е готова да финансира изследванията, необходими за справянето с вируса, който наред с едрата шарка и антракса, е класифициран като заплаха за националната сигурност на САЩ, тъй като може да се използва за биологичен тероризъм.

Подразделение на японската компания FUJIFILM - Toyama Chemical предлага експериментално лечение на ебола на базата на антивирусния препарат favipiravir, докато две лекарства срещу рак на фармацевтични гигант Novartis - Gleevec и Tasigna също се оказва, че са в състояние да унищожават вируса, поне в лабораторни условия.

Същевременно Tekmira Pharmaceuticals Corp. е получила грант за разработване на лечение срещу ебола от американското министерство на отбраната в размер на 140 милиона долара.

Епидемията от Ебола в Западна Африка, обхвана Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, като по данни на Световната здравна организация към 27 юли жертвите са достигали 729, а случаите като цяло – 1323. В трите страни е обявено извънредно положение.

Случаи на ебола са регистрирани и в Лагос, 22 милионен мегаполис в Нигерия.

Това е най-тежката епидемия, откакто вирусът беше открит от белгийски вирусолози през 1976, след появата на болестта в северно Конго в близост до река Ебола.

Епидемия от ебола не се смята за приключила, докато неизминат 42 дни от последния известен случай.

Смъртността при щама Заир, който е причинител на сегашната епидемия, достига 90%.

Ебола се предава чрез допир и обмяна на телесни течности, като в най-тежката си форма причинява треска, съпроводена с вътрешно и външно кървене.