Великобритания вижда по-светлото си бъдеще- извън ЕС

Изводът е от специален доклад, изготвен от комисия, начело с кмета на Лондон

03.08.2014 | 13:30 Редактор: Мариета Иванова
Великобритания вижда по-светлото си бъдеще- извън ЕС

Напускане на Европейският съюз е по-добра алтернатива за Великобритания, отколкото оставането й в нереформираната му структура. Такова е заключението на специализиран доклад, изготвен от комисия, водена от кмета на Лондон Борис Джонсън. 

В него бизнесът поставя 8 конкретни искания за реформи. 

Банкерът Джерард Лайънс също е взел активно участие в изготвянето на доклада. По думите ми най-добрият икономически сценарий за Великобритания за следващите 20 години е членството й в сериозно променен ЕС. Но, ако това не стане, алтернативата не е по-лоша - страната ще има възможност да развие сериозни политики за външна търговия и да установи самостоятелни бизнес връзки с всички части на света. 

Според доклада БВП на Лондон се равнява на 350 млрд. лири или 440 млрд. евро, което е 1/5 от цялата британска икономика. В случай, че страната остане в ЕС се очаква през 2034 г. той да е нараснал до 640 млрд. лири. 

Другият вариант – извън Общността, ще позволи на британската столица да има почти сходен резултат – БВП от 614 млрд. лири през 2034 г. 

Най-лошият сценарий – запазването на статуквото в рамките на ЕС ще означава, че Лондон няма да може да се похвали с доста по-малък икономически растеж, достигайки 495 млрд. лири. 

През следващата седмица Борис Джонсън ще държи специална реч за бъдещето на Обединеното кралство в съюза. Той ще направи това в сряда, когато има среща с представители на бизнеса.