Израелската армия обяви, че изчезналият войник Хадар Голдин е загинал

Според военните той е бил отвлечен от „Хамас” по време на сблъсъци в петък

03.08.2014 | 10:30 Редактор: Мариета Иванова
Израелската армия обяви, че  изчезналият войник Хадар Голдин е загинал
Израелската армия обяви, че изчезналият войник Хадар Голдин е загинал

Израелската армия обяви, че изчезналият военен Хадар Голдин е загинал. Според военните той е бил отвлечен от „Хамас” по време на сблъсъци в петък, довели до провала на примирието. 

Палестинската групировка отрича да е пленявала израелския лейтенант, но признава, че е загубила контакт със свои бойци, намиращи се в района на сражението. 

Стотици израелци се стекоха пред дома на войника, за да засвидетелстват подкрепата си за роднините му. Сред тях беше и военният министър, който по-късно съобщи неприятната новина. 

Преди това израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че няма промяна в позицията му – Израел ще продължи офанзивата в Ивицата Газа докато не постигне целта си да гарантира сигурността на своите граждани. 

„Хамас” ще разбере това по болезнения начин и ще плати висока цена“, допълни Нетаняху. Въздушните удари вече отстъпиха място на сухопътните операции. До момента израелската армия е унищожила 31 палестински тунела, минаващи под израелската граница. 

От своя страна, говорителят на групировката Фаузи Бархум нарече коментарите на министър-председателя объркани и на свой ред обеща, че Хамас ще гони до край своите намерения. Междувременно ООН предупреди, че ако боевете не спрат, ивицата Газа ще се сблъска със здравна катастрофа. Повече от половината клиники за публично здравеопазване в района са разрушени, а останалите медицински заведения са претоварени. Налице е опасност и от епидемии.

Жертвите на конфликта от последните седмици вече са 1700. От тях 66 са израелски военни.