Отново контраофанзива, Зеленски: Руската армия демонстрира най-доброто, което може - показва си гърба

За два дни Украйна е отвоювала от Русия територия от хиляда квадратни километра

11.09.2022 | 14:20 Редактор: Искра Ангелова

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа - тази в Запорожие, напълно спря работа след седмици на ракетен обстрел. На този фон украинската контраофанзива в Харковска област бележи забележителни успехи. За два дни страната е отвоювала от Русия територия от хиляда квадратни километра.

Националният ядрен оператор на Украйна "Енергоатом" спря напълно работата на най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Мярката е превантивна, но ядрената заплаха остава.

Седмици наред тя беше обект на обстрел. В разговор с френския си колега украинският президент отново призова за демилитаризация на зоната около съоръжението.

"Обсъдихме руските провокации в Запорожката АЕЦ и необходимостта от незабавно демилитаризиране на централата, и незабавно изтегляне на руските войски оттам", заяви украинският държавен глава.

Зеленски съобщи също, че украинската контраофанзива в Харковска област за два дни е превзела територия от близо хиляда кв. км.

"Тези дни руската армия демонстрира най-доброто, което може - показва си гърба. И в края на краищата това не е лош избор за тях - да бягат. За окупаторите няма и няма да има място в Украйна", допълни Зеленски.

Часове преди офанзивата в Харковска област прозвуча и украинският национален химн. Успехът показва, че с помощта на военната помощ от Запада, Украйна е способна да си отвоюва територия от руските сили.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК