fallback

Русия е изненадана от украинския напредък, изтегля част от силите си

Киев си върна контрола над Изюм и Лиман

10.09.2022 | 19:25 Автор: Искра Ангелова

Контраофанзивата на Украйна набира скорост. Киев си върна контрола над Изюм и Лиман, след като по-рано през деня превзе ключовите градове Балаклея и Купянск. Световните медии съобщават за отстъпление на руските сили по целия фронт в Североизточна Украйна.

През последните дни Украйна си е върнала територии с площ над 1000 квадратни километра, включително Балаклия. На разпространени видеокадри се вижда как в града украински войници издигат националния флаг.

"Днес освободихме Балаклия - първият голям град от нашето настъпление. Сигурен съм, че няма да е последният. Пред нас е Купянск, който вече е наполовина превзет от нашите войски", каза украински войник.

В рамките на деня украинските сили установиха пълен контрол над Купянск. Превземането на града е сериозен удар за Русия, тъй като през него минават маршрутите за доставки за фронтовата линия в Донбас.

"Постепенно установяваме контрол над нови населени места. Възвръщаме навсякъде украинския флаг и защитата на нашите граждани", заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски.

Междувременно Кремъл потвърди за изтеглянето на руските войски от Изюм и Балаклия. Световните медии отбелязват, че украинската контраофанзива е изненадала Русия и затова по целия фронт в северозападната част на страната се наблюдава масово изтегляне на войски.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback