Американски сенатори настояват за санкции на Донецк и Луганск

Те искат още Обама да обяви властите в двете самопровъзгласили се източноукраински републики за „терористични организации“

01.08.2014 | 09:56 Редактор: Мариета Иванова
Американски сенатори настояват за санкции на Донецк и Луганск

Група от 19 американски сенатори от Републиканската партия са поискали от президента на САЩ Барак Обама да обяви самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република за „терористични организации” и да ги добави в черния списък със санкции.

Сенаторите призоваваха Обама, в рамките на американското законодателство - да признае структурите на проруските бунтовници – така наречените Донецка народна република и Луганска народна република, за чуждестранни терористични организации. Според сенаторите подобна стъпка „може да доведе до сериозни усложнения за Русия”.

В същото време стана ясно, че украинските власти са арестували офицер от милицията, заподозрян в сътрудничество със сражаващите се срещу правителствените сили в Югоизточна Украйна за подготовката на убийството на вътрешният министър Арсен Аваков. Засега не се споменава името на задържания.

Обвиненията срещу него са, че подал информация на бойците за пребиваването на министъра в зоната на украинските военни с цел подготовката на покушение на длъжностно лице.