Израел и Хамас се договориха за 72-часово примирие

Делегации от двете страни се очаква да пристигнат днес в Крайно за нов кръг от преговори.

01.08.2014 | 09:50 Редактор: Мариета Иванова
Израел и Хамас се договориха за 72-часово примирие

Израел и Хамас са се договорили за 72-часово примирие в Ивицата Газа, обяви държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на посещението си в Индия. Той заяви, че началният час за примирието влиза в сила в 8.00 българско време.
 „Това прекратяване на огъня е от решаващо значение за даването на жертви от страна на цивилното население и е необходимо за спирането на насилието”, заяви Кери.

Последваха положителни отзиви от страната, както на Израел, така и на Хамас. Двете враждуващи страни обявиха, че приемат предложеното прекратяване на огъня.

Израел обаче обяви, че ще продължи да извършва „отбранителни” операции в следващите часове в ивицата Газа. Тел Авив ще продължи с операциите си „зад своите линии”, които са дефинирани в конфликта.

Междувременно стана ясно, че преговори между двете страни ще се проведат днес в Кайро. Египет е призовал израелските и палестински власти да изпратят свои представители за мирните преговори в столицата, става ясно от съобщение на египетското външно министерство.

Делегациите, в които ще има представители на Хамас в ивицата Газа, се очаква да заминат за Кайро всеки момент, обяви официален източник от Хамас.

„Египет изтъква важността на това двете страни да се придържат към примирието, за да може преговорите да протекат в благоприятна атмосфера”, се казва в изявление на външното министерство на Египет.

Съединените щати от своя страна обявиха, че ще изпратят не голяма своя делегация в Кайро.