fallback

Свиването на стимулите от страна на ФЕД продължава

Облигационната програма на Федералния резерв очаквано беше намалена до 25 милиарда долара месечно

31.07.2014 | 12:45 Автор: Мариета Иванова

Американската Централна банка намали с още 10 милиарда долара програмата си за изкупуване на облигации. Централните банкери изразиха оптимизъм по повод ускоряването на инфлационните темпове, но за пореден път отчетоха слабата активност на трудовия пазар, става ясно от репортаж на Bloomberg Television.

Облигационната програма на Федералния резерв беше намалена до 25 милиарда долара месечно, както се очакваше. Централните банкери са по-оптимистично настроени за икономиката, заради ръста на инфлацията, но продължават да отчитат слабата активност на трудовия пазар. Затова, според Фед, настоящата стимулираща политика все още е необходима.

Ето и някои от детайлите в изявлението на институцията:

"Растежът и икономическата активност се възстановяват през второто тримесечие. Условията на трудовия пазар също се подобряват, на фона на поредния спад на безработицата, но общите индикатори показват, че все още има значителен свободен човешки ресурс. Разходите на домакинствата се покачват с умерени темпове, инвестициите на бизнеса нарастват, а възстановяването на жилищния пазар остава слабо".

От Фед, обаче, казаха нещо ново за инфлацията - че тя се е приближила до дългосрочните цели на институцията и очакванията в дългосрочен план са стабилни. Нещо повече - Комитетът по монетарна политика смята, че рисковете за икономиката и за трудовия пазар са балансирани и че няма опасност инфлацията да се задържи устойчиво под нивото от 2%. Както вече стана дума, централната банка отчита ускоряването на инфлационните темпове, но все още отчитат изоставането на трудовия пазар. Колкото до финансовите стимули, Федералният резерв ще продължи да намалява покупките на облигации и на следващите си заседания, но конкретно в това изявление не се посочва месец октомври като крайна дата за приключване на програмата.

По отношение на бъдещите насоки нямаше кой знае какви новини. Федералният резерв потвърди становището си, че лихвите ще останат без промяна за известно време след приключването на облигационната програма. Единствено по тази точка централните банкери нe бяха единодушни. Против запазването на тази насока гласува Чарлз Плосър, президентът на Фед във Филаделфия. По думите му този ангажимент не отчита значителния икономически прогрес и доближаването на дългосрочните цели на институцията.

В обобщение- Фед отчита ускоряването на инфлацията, но все още е налице изоставане на трудовия пазар, коментират анализаторите от Bloomberg.

 

fallback
Още от Свят
fallback