fallback

Тайванската армия проведе бойни учения, готова е да реагира на заплаха

Въоръжените ѝ сили са далеч по-малки от тези на Китай

07.09.2022 | 11:28 Автор: Теодора Патронова

Танкове обстрелваха цели, а изтребители прелитаха над главите, докато тайванската армия провеждаше най-новите си бойни учения след седмици на закани от страна на Китай.

Китай, който твърди, че демократично управляваният Тайван е негова територия, провеждаше учения около острова след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе миналия месец.

Тайван, който отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, неведнъж е подчертавал спокойната си реакция на действията на Пекин, но и че има решимостта и способността да се защити, ако се наложи.

"Обучението за бойна готовност на земята е основно задължение на въоръжените сили и също така е нещо, което трябва да правим всеки ден и всеки момент", заяви говорителят на Министерството на отбраната Сун Ли-фанг пред репортери по време на организирано от правителството посещение в Пинтунг в крайния юг на Тайван, за да види ученията.

"Що се отнася до отбранителните операции в Тайван и отдалечените му острови, провеждаме ученията си с нагласата да реагираме на заплахите според терена и да сме в състояние да се бием навсякъде, за да изпълним задължението си за повишаване на военната готовност", добави той, цитиран от БГНЕС.

Въоръжените сили на Тайван са добре оборудвани, но са далеч по-малки от тези на Китай. Президентът Цай Инг-уен ръководи програма за модернизация и превърна увеличаването на разходите за отбрана в свой приоритет.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback