fallback

Нови санкции на ЕС срещу Москва

В "черния списък" на ЕС вече фигурират 95 физически и 23 юридически лица

31.07.2014 | 09:39 Автор: Ирина Георгиева

Три руски компании и осем физически лица влязоха в списъка със санкции, който ЕС изготви срещу Москва. Сред засегнатите от мерките са Руската национална комерсиална банка и заместник-шефът на администрацията на Владимир Путин. Така в "черния списък" на ЕС вече фигурират 95 физически и 23 юридически лица.

В новата редакция на списъка влизат още, бизнесмените Юрий Ковалчук, Николай Шамалов и Аркадий Ротенберг. Интересното за Ротенберг е, че е отдавнашен спаринг партньор по джудо на Владимир Путин и това, че е спечелил огромни поръчки за подготовката на Игрите в Сочи.

Руската национална комерсиална банка пък първа започна операции в Крим след анексирането на полуострова през пролетта. Другите две компании, които са засегнати са завод Алмаз и авиокомпания "Добролет". Техните авоари на Запад се замразяват.

Берлин и Брюксел се опитват да убедят редица страни извън съюза да се присъединят към налагането на санкции срещу Русия. Германия води разговори със страни като Швейцария и Турция за налагане на санкции срещу руския енергиен, банков и отбранителен сектор.

В Сингапур високопоставен представител на Държавния департамент заяви, че САЩ лобират сред азиатските държави, да се включат в налагането на санкции. Той посочи, че вече е посетил Пекин и Сеул тази седмица за разговори с високопоставени държавни представители и бизнес лидери, след което ще посети Токио.

Други мерки, които ще бъдат предприети са свързани със забраната на европейски фирми да доставят оборудване за руските петролни компании. Ще бъде наложено и ембарго върху нови договори с Руската федерация за внос и износ на оръжия.

 

fallback
Още от Свят
fallback