fallback

Коя ще е кандидатурата на Италия за еврокомисар?

Италия оттегли кандидатурата на Федерика Могерини за поста еврокомисар

30.07.2014 | 14:32 Автор: Ирина Георгиева

Италия оттегли кандидатурата на Федерика Могерини за поста еврокомисар. Решението е предизвикано от недоволството на редица страни от Източна Европа. Премиерът на страната Матео Ренци заяви, че най-вероятно Масимо Д‘Алема ще бъде новият вариант за еврокомисар. Тези негови думи, обаче предизвикаха нов скандал в Рим.

Ренци избърза и обяви пред медиите името на някогашния лидер на неговата партия Масимо Д'Алема. Опитният политик реагира зле, защото сметна, че младият му колега се опитва да го компрометира като сериозен кандидат и го "пробутва за Черен Петър", подобно на детската игра, където губещ е онзи, който остане с картата на "коминочистача".

Д'Алема изпрати текстово съобщение на Ренци, което бе дословно цитирано в медиите: "Виждам, че ме използваш за Черен Петър или по-скоро за Червен Петър, за да прокараш твоята приятелка Могерини. Това не е хубаво", се казва в съобщението.

41-годишната Могерини заема поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността от четири месеца. Преди това тя е била външен министър на Италия. Страните от Източна Европа реагираха доста остро срещу кандидатурата и, тъй като според тях тя е прекалено мека с Русия в контекста на украинската криза.

Федерика Могерини и българският еврокомисар Кристалина Георгиева бяха двете обсъждани имена за позицията върховен представител за външната политика, но лидерите на ЕС не можаха да вземат решение коя да наследи Катрин Аштън на срещата си на 16 юли и отложиха решението за 30 август.

 

fallback
Още от Свят
fallback