fallback

Германия дава 40 млрд. евро в помощ на домакинствата за растящите цени на електроенергията

Правителство задейства втория етап от тристепенния си план за действие при извънредни ситуации с газ

04.09.2022 | 22:25 Автор: Теодора Патронова

Коалицията на германския канцлер Олаф Шолц подписа план за помощ на стойност около 40 млрд. евро, за да помогне на милиони домакинства да се справят с нарастващите цени на електроенергията в условията на най-тежката енергийна криза в Европа от десетилетия насам, съобщи Bloomberg, като се позова на запознати с въпроса.

Германия е изправена пред разрастваща се енергийна криза, предизвикана от решението на Русия почти да прекрати доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" в резултат на войната в Украйна и международните санкции.

Германското правителство задейства втория етап от тристепенния си план за действие при извънредни ситуации с газ и обмисля да смекчи някои от основните си политики в областта на енергетиката и околната среда, за да смекчи последиците, включително да удължи жизнения цикъл на ядрените и въглищните си електроцентрали.

Рязкото покачване на цените на енергията и многобройните промени в политиката на Германия по отношение на Украйна се превърнаха в основни пасиви за Шолц през първата му година като канцлер, а  популярността му се понижава.

Пакетът ще бъде третият за Шолц, откакто той встъпи в длъжност преди по-малко от 10 месеца. Предишните два бяха на стойност над 30 млрд. евро.

Мярката ще бъде опит да се облекчи тежестта върху хората, които биват тласкани към по-високи данъчни категории, тъй като получават увеличение на заплатата, което компенсира бързата инфлация, но същевременно покупателната им способност намалява.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Свят
fallback