fallback

Провалът на Путин в Украйна

Коментар на Отилиа Дханд, вицепрезидент на Teneo Intelligence за телевизия Bloomberg

29.07.2014 | 16:53 Автор: Георги Стоянов

Ако планът на Путин е бил да запази Украйна в руския икономически блок и да я закотви в руската орбита, той определено се провали. Украйна сега се отдалечава от Русия все повече. Боевете в източна Украйна единствено затвърждават про европейските настроения в Украйна, а също така и консолидират подкрепата за присъединяването на страната към НАТО. Такава подкрепа никога преди не е съществувала, коментира Отилиа Дханд, вицепрезидент на Teneo Intelligence пред телевизия Bloomberg

Тя посочва, че от понеделник Организацията на Червеният кръст официално е квалифицирал конфликта между Украйна и Русия като война.

„Определянето на конфликта като война променя статута на замесените страни и ги превръща във въоръжени участници. А въоръжените участници имат определени задължения според международното право. Тези правила имат за цел да защитят цивилните. Така че на теория виждаме случай, в който международният съд за военни престъпления, вече има юрисдикция”, допълва тя.

Пакетът от санкциите, които ЕС наложи миналата седмица, са всъщност санкциите, до които щеше са се стигне, ако самолетът на Малайзийските авиолинии не беше свален. След този инцидент обаче ситуацията е коренно различна и именно за това ще бъдат наложени нови широко мащабни секторни санкции срещу руската икономика от страна на ЕС и САЩ, коментира тя.

 

fallback
Още от Свят
fallback