С бронежилетки и без страх експертите на МААЕ към АЕЦ "Запорожие": Рискът е много голям

Те трябва да оценят състоянието на съоръжението след месеци на боеве

01.09.2022 | 13:44 Редактор: Искра Ангелова

Очаква се екип на ООН да пристигне в контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала. Ядрените експерти трябва да оценят състоянието на съоръжението след месеци на боеве в района. Централата е обект на постоянен обстрел през последните седмици, като Русия и Украйна взаимно се обвиняват за случващото се.

Рано тази сутрин ядрените инспектори отпътуваха към АЕЦ "Запорожие", носейки бронежилетки, в една от най-сложните мисии в историята на Международната агенция по атомна енергия. Въпреки сраженията в района и съобщенията, че маршрутът на инспекторите е обстрелван, ръководителят на агенцията заяви решително, че мисията продължава.

"След като сме стигнали толкова далеч, няма да спрем. Имаше засилена военна активност, включително тази сутрин допреди няколко минути. Въпреки това считаме, че разполагаме с минималните условия за придвижване, като приемаме, че рисковете са много много високи", каза директорът на МААЕ Рафаел Гроси.

"Обмисляме възможността за установяване на постоянно присъствие на Международната агенция по атомна енергия в централата, което според нас е необходимо за стабилизиране на ситуацията и за получаване на редовна, надеждна и безпристрастна информация за положението там", допълни Гроси.

Междувременно украинският ядрен регулатор "Енергоатом" обяви, че петият реактор на АЕЦ "Запорожие" е спрян вследствие на руски минометен обстрел. През последните седмици съоръжението често ставаше обект на ракетни удари.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК