fallback

Американски петролен гигант иска изтегляне от Русия, указ на Путин го спира

"ExxonMobil" е изпратил възражение срещу решението на Москва

01.09.2022 | 10:33 Автор: Искра Ангелова

"ExxonMobil" оспорва президентски указ, подписан от Владимир Путин по-рано този месец, като твърди, че той пречи на компанията да се изтегли от руския пазар и подготвя почвата за правен спор с Москва, предава Financial Times.

Американският петролен гигант беше част от западните нефтени дружества, които заявиха, че ще прекратят отношенията си с Русия, след като тя нападна Украйна, като по този начин внезапно се отказаха от дългогодишните си опити да се възползват от енергийните богатства на Русия.

Руският президент обаче усложни усилията с указ, който забранява на компании от енергийната и други сфери да продават свои дялове в определени проекти ли да сменят собствеността им до края на 2022 година.

Exxon изпрати документи до регулаторите и заяви, че "извършва процес по прехвърляне" на дейността си в находището "Sakhalin-1" към друга компания. Малко преди това стана ясно, че тя е отчела загуби от руския си бизнес преди облагане с данъци от 4,6 млрд. долара.

Във вторник компанията заяви, че изтеглянето ѝ "е било блокирано от скорошния президентски указ" и че е изпратила възражение до Москва.

"През март обявихме плановете си да продадем дела си в находището и продължаваме да предприемаме необходимите стъпки за това. Този процес е сложен и като оператор ние трябва да вземем предвид безопасността на служителите там, околната среда и самата дейност", се казва в изявление на компанията.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback