Лавров: Санкциите на САЩ на Русия няма да постигнат целта си

Руският външен министър призова за обективно разследване на инцидента с малайзийския самолет

28.07.2014 | 17:06 Редактор: Мариета Иванова
Лавров: Санкциите на САЩ на Русия няма да постигнат целта си

Санкциите, които Европейският съюз и Съединените щати наложиха на Москва, няма да постигнат целта си и ще направят Русия по-независима икономически. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за Russia Today.

Той заяви още, че Москва няма да отговори на удара на Запада и Съединените щати с удар, защото това е недостойна постъпка за една толкова голяма държава. По думите му наложените санкции няма да постигнат целта си, а точно обратното. Лавров увери, че Москва ще се справи с трудностите, които ще възникнат в някои области на икономиката.

Що се отнася до трагичния инцидент с малайзийския самолет, който се разби над Източна Украйна, Лавров призова западните си партньори да не прибягват до прибързани заключения преди международното разследване на катастрофата.

„Само честното и открито участие на всички, които разполагат с информация за катастрофата се смята за нормално. Загрижени сме от факта, че някои от нашите партньори се опитват да организират разследване чрез провеждане на отделни двустранни преговори с украинските власти. Не искам да обвинявам никого, но ние се надяваме, че никой няма да се опита да покрие следите си“, акцентира Лавров.

Той упрекна Запада, че не предприема политически инициативи за уреждане на напрегнатата ситуация в Украйна. Лавров не пропусна да отправи критики и към украинското правителство за това, че не изпълнява обещанието си за спиране на огъня. Той добави, че Русия по никакъв начин няма да възпрепятства мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа при разследване на случая.