Лавров: Западът се опитва да се противопостави на исторически процеси, но няма да успее

"САЩ и Великобритания, а зад тях послушната Европа, безсрамно прибягват до груби методи", каза той

28.08.2022 | 23:00 Редактор: Ваня Кузманова
Лавров: Западът се опитва да се противопостави на исторически процеси, но няма да успее

Западът се опитва да се противопостави на обективни исторически процеси, които могат да забавят многополярността, но в никакъв случай няма да я спрат, каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за документален филм за Движението на необвързаните страни по телевизионния канал "Звезда", публикувано на уебсайта на руското външно министерство.

"За съжаление, нашите западни партньори /в Европа/, които вече напълно са предали юздите на САЩ, а Великобритания е на каишка, се опитват да се противопоставят на обективните исторически процеси, което може да забави формирането на многополюсността, но в никакъв случай няма да я спре", каза той.

Руският външен министър беше попитан колко пояса на многополюсност според него вече са създадени. "Това не е някаква процедура, която е договорена и трябва да се изпълнява, не е петгодишен план или дори тригодишен бюджет, както е в нашата страна. Това не е годишен бюджет, какъвто се приема в други страни, а процес, който се диктува от живота. Това не може да бъде изкуствено създадено и не може да бъде изкуствено ускорено. Това вероятно е талантът на политиците. Те трябва да видят какво се случва в реалния живот и да адаптират политиките си към изискванията на историята", каза той.

"Вземете поне един пример от английския живот за разнообразие. Има една поговорка, според която преди да прокараш път през моравата, трябва да позволиш на хората да се разхождат по нея. Казано по-просто, трябва да действаме по същия начин и на международната сцена: винаги се опитваме да изграждаме проактивната си политика така, че тя да не противоречи на обективните тенденции, а да използва и подбира обективните тенденции, включително тенденцията към многополюсност. Така действаме ние", добави Лавров.

Лавров заяви също, че огромното мнозинство от държавите или смятат за оправдано отношението на Русия към дългогодишното незачитане на легитимните интереси на Запада в областта на сигурността, или искат да заемат неутрална позиция по отношение на Москва, пише БГНЕС. 

"САЩ и Великобритания, а зад тях послушната Европа, безсрамно прибягват до груби методи, за да принудят необвързаните и всички останали страни по света да променят възгледите си за Русия. Точно за да се промени това, защото огромното мнозинство от тези страни или смятат нашето отношение към дългогодишното незачитане на легитимните интереси на Русия в областта на сигурността от страна на Запада за оправдано, или искат да заемат неутрална позиция", каза той. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
НЕЖНИЯТ Лавров
преди 1 година
НАПРАВО ДА ГО РАЗЦЕЛУВАШ ! А СПЕЦИАЛНАТА ЕКСКУРЗИЯ В УКРАЙНА ? А ЯДРЕНИТЕ ЗАПЛАХИ НА КРЕМЪЛ ? Сигнализирай за неуместен коментар