Холандия няма да изпрати военна мисия на мястото на самолетната катастрофа край Донецк

28.07.2014 | 10:34 Редактор: Ирина Георгиева
Холандия няма да изпрати военна мисия на мястото на самолетната катастрофа край Донецк

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че страната му няма да изпрати военна мисия на мястото на самолетната катастрофа край Донецк. Междувременно проруските сепаратисти в Източна Украйна обвиниха правителството в Киев, че пречи на разследването на инцидента с падналия самолет.

Според експертите, с които се е консултирал холандският премиер изпращането на военни в зона, в която се водят непрекъснато сражения, само ще усложни още повече ситуацията и ще затрудни работата на екипа. Холандия обяви готовност да изпрати до 160 военни, които да се грижат за сигурността и да помагат на експертите. Това обаче няма да се случи, заради притесненията от огъня в Източна Украйна.

Съобщава се, че около 30 души са готови да се отправят към мястото на катастрофата, но все още се чака спиране на военните действия, за да може да се работи спокойно.

В същото време премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай обвини украинското правителство, че ожесточава сраженията в източната част на страната нарочно, с цел да се заличат следите от самолетната катастрофа. По думите му, Киев е в паника и се опитва да предотврати разкриването на истината зад трагедията. Действията на властите противоречат на обявеното намерение на украинския президент Петро Порошенко да бъде осигурена 40-километрова защитена зона, за да могат международните разследващи да си свършат работата.

Междувременно, немското списание „Spiegel“ съобщи, че разузнаването на Германия вижда признаци на вътрешна борба в ръководството на Русия между привържениците на твърдия политически курс спрямо Запада и блока на бизнес елита. По този начин изданието поставя под въпрос умението на руския президент Владимир Путин да се справи с кризата в Украйна.