fallback

ООН свърза "Ислямска държава в Ирак и Леванта" и военни престъпления в Сирия

Причината – публичните екзекуции и престъпления, извършвани от ислямистката групировка

27.07.2014 | 15:00 Автор: Мариета Иванова

Бунтовници от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" могат да бъдат включени в списъка на заподозрените във военни престъпления в Сирия, съобщава главният следовател на ООН. Причината – публичните екзекуции и престъпления, извършвани от ислямистката групировка.

Самоличността на заподозрените във военни престъпления, включени в изготвения от ООН списък, остават поверителна.

Бунтовниците от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" са добри кандидати за списъка, акцентират от ООН. Групировката контролира огромна територия в северната част на Сирия и съседен Ирак. Те са водили ожесточени боеве със сирийските правителствени сили.

„Събираме информация за извършителите на престъпления и от двете страни на продължаващия вече три години сирийски конфликт, но не сме в състояние на определим кой би взел световната купа по нарушения на човешките права. И двете страни извършват ужасяващи действия и те ще продължат, ако не се вземат мерки“, коментира главният следовател на ООН.

Бунтовници от екстермистката групировка са превзели голяма територия от сирийския град Рая. Съобщава се за разрушена крепост. При атаката бунтовниците от ислямска държава Ирак и Леванта са екзекутирали мнозина войници и офицери от редиците на правителствените сирийски войски.

От базираната във Великобритания обсерватория по правата на човека се казва, че при атаката най-малко 85 сирийски правителствени войници са загинали, 50- от които са екзекутирани. Жертвите от групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта пък са 30.

От началото на кървавия конфликт в Сирия през 2011 година най-малко 170 000 души са били убити, една трета от които са цивилни граждани. 9 милиона души пък са бежанците.  

 

fallback
Още от Свят
fallback