САЩ обвини Путин за свалянето на малайзийския самолет в Източна Украйна

Няма никакво съмнение, че Русия и Путин са виновни за случилото, твърдят от Белия дом

26.07.2014 | 16:25 Редактор: Мариета Иванова
 САЩ обвини Путин за свалянето на малайзийския самолет в Източна Украйна

Руският президент Владимир Путин носи лична вина за свалянето на малайзийския самолет в Източна Украйна, заяви говорителят на Белия дом  Джош Ърнест.  Той цитира думите на американският президент Барак Обама, който казва: „Катастрофата на самолета трябва да привлече вниманието на света към проблем, който много държави до момента игнорират”.

По думите на Джош Ърнест, няма никакво съмнение, че бойнгът е бил свален от ракета земя-въздух, изстреляна от контролиран от сепаратистите район. - „Категоричното заключение на нашите анализи е – Русия и Путин са виновни за случилото се! Няма никакво значение дали руснаците са свалили самолета, или сепаратистите, тренирани или спонсорирани от тях“, посочва още той.

 В същото време в Пентагона, говорителят на департамента по отбраната съобщи, че САЩ имат данни за превозване на руски танкове, артилерия и големи ракетни системи през границата към Донецк. Така, към вече доставените 120 мм ракети земя въздух, сепаратистите ще се сдобият и с 220 мм ракети, способни да предизвикат далеч по-големи щети на по-голямо разстояние, анализират американските военни.

В същото време американският вицепрезидент Джо Байдън проведе разговори с украинския президент Петро Порошенко за детайлите около разследването на катастрофата, както и за политическата динамика в страната. Вашингтон е дал гаранции, че въпреки оттеглянето на Арсений Яценюк от премиерския пост, страната стои твърдо зад Киев, а Порошенко е обещал стриктно следване на препоръките за икономическите реформи в страната.

Изостря се и реториката около санкциите срещу Русия. Световните агенции цитират свои независими източници във Вашингтон, според които още в началото на следващата седмица САЩ се засилят икономическите санкции срещу Русия. Нови рестрикции ще има за руски банки, енергийни компании и предприятия в сферата на отбраната.