ЕС няма да предоговаря пакта за свободно движение на хора

Отказът на Брюксел ясно показва критиката на Европейския съюз срещу швейцарското предложение за квотите за имигранти

26.07.2014 | 14:30 Редактор: Мариета Иванова
ЕС няма да предоговаря пакта за свободно движение на хора

Европейският съюз няма да предоговаря пакта от преди 12 години за свободно движение на работници в Швейцария, съобщава Reuters. По този начин Брюксел нанесе удар на швейцарските планове за имиграционните квоти за европейски граждани от 2017 година.

Отказът на Брюксел ясно показва критиката на Европейския съюз срещу швейцарското предложение за квотите за имигранти и го описва като несъвместимо с пакта, който през 2002 година позволи на швейцарци и други европейски граждани свободно да преминават границата и да работят от двете страни.

В писмо от върховния представител нa ЕС по външна политика и сигурност Катрин Аштън до президента на Швейцария, се казва, че след консултации с държавите-членки, Общността не е била в състояние да се съгласи с искането за преразглеждане на споразумението. В писмото се подчертава, че преговорите за въвеждане на квоти, които биха облагодетелствали швейцарските граждани, са в противоречие с пакта за гарантиране на свободно движение на хора.

Президентът на Швейцария Дидие Буркхалтер заяви, че решението на Европейския съюз не е изненада и призова за продължаване на преговорите.

„Ясно е, че Общността има проблем с преговорите за споразумението за свободно движение , но ние искаме да говорим за миграция и да обсъдим цялостните отношения между Швейцария и Европейския съюз за в бъдеще”, акцентира швейцарският държавен глава.
Плановете за имиграционни квоти се зародиха след като населението на държавата гласува на референдум за ограничаване на имиграцията. Анализатори обаче коментират, че ограниченията ще засегнат много отрасли на бизнеса, които разчитат на чуждестранна работна ръка.