fallback

Стачка парализира Острова заради инфлацията. Британците: Живеем месец за месец

Официалните данни сочат, че инфлацията е 10,1%, което е 40-годишен връх

23.08.2022 | 19:03 Автор: Ваня Кузманова

Стачка парализира Обединеното кралство. Протестните действия блокираха цели сектори от обществения транспорт до най-натовареното пристанище на Острова.

На "Феликсстоу" се обработва почти половината от контейнерната търговия на Обединеното кралство, но от понеделник е затворено. Близо 2000 работници започнаха 8-дневна стачка с искане за по-добро заплащане, което да отговаря на инфлацията. 

"Буквално живея месец за месец, защото заплатата не стига за нищо. Всичко е поскъпнало", сподели стачкуващата Дона Кричтън.   

Работниците там не са стачкували от 1989 г. насам, но на фона на растящите печалби на компанията собственик на пристанището, искат справедливост. 

"Знаем, че е трудно за всички там, не искаме да стачкуваме. Опитахме се да направим всичко възможно да не стачкуваме, но всичко е в ръцете на компанията. Тя може разреши проблема, като седне на масата за преговори и уреди въпроса с нас, но не го прави", каза стачкуващият Фил Пембъртън. 

Стачни дейности парализираха и други сектори на Острова, включително пощите, обществения транспорт и британските телекоми. 

A в Шотландия стачката на работещите в чистотата продължава втора седмица. До нея се стигна, след като заплатите им не бяха увеличени с обещаните 3,5%. Стачката ще продължи 12 дни и съвпада с Единбургския фестивал - ключова туристическа атракция. 

"Обичам Шотландия, обичам Единбург, но това наистина е гадно", каза местна жена.  

Британците са изправени пред най-тежката финансова криза от десетилетия насам. Официалните данни сочат, че инфлацията е 10,1%, което е 40-годишен връх, а според някои икономисти в началото на следващата година тя може да достигне 18%.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback