Продължителната суша доведе до временно спиране на производството на сирене от сурово мляко със защитено наименование за произход от френския регион Оверн, предаде ДПА.
Производството на сирене "Салер", носещо името на едноименната община, бе спряно, тъй като за производството му е необходимо млечните крави да са се хранили на 75% с прясна трева. Заради сушата обаче тревата в пасищата е изсъхнала напълно и това вече не е възможно.
Повечето от 78-е регионални производители сега произвеждат от млякото сирене "Кантал", към което изискванията не са толкова строги, но това е продукт, който носи по-малко пари.
Производителите все още се надяват да бъде направено изключение за порциона трева в хранителния режим на кравите, за да могат да произвеждат отново "Салер" от средата на септември, предаде БТА.
"За традиционното сирене в дългосрочен план не е добре това, че периодите на суша станаха по-чести и по-дълги през последните няколко години", поясни Лоран Лурс - президент на асоциацията, която отговаря за печата за защитено наименование за произход. Той подчерта, че ако кравите се хранят с по-малко трева, това не води само до промяна на цвета на сиренето, но то вече няма и същия вкус.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК