fallback

Въвеждането на данък „солидарност“ предлагат от Руската Дума

С парите можело да се финансира развитието на Крим

23.07.2014 | 12:48 Автор: Мариета Иванова

Депутати от руската Дума предлагат да се въведе данък „солидарност“.

Идеята е с него да се облагат богатите, а с парите да се финансира развитието на новите територии на руската федерация - Севастопол и Крим.

Законопроектът ще бъде внесен в Долната камара през есента. Предложението е изготвено от група народни представители, начело с Андрей Крутов от лявоцентристката партия „Честна Русия“.

Данъкът върху личните доходи ще бъде увеличен от 13 на 30 % за хората с годишни приходи от 12 млн. рубли или 343 000 долара на година. Промяната ще засегне около 0,2 % от социално активното население в страната.

Ако законът бъде приет, между 300 и 500 млрд. рубли или между 8 и 14 млрд. долара ще влизат в държавния бюджет още първата година.

Според руската програма за развитие Крим и Севастопол се нуждаят от 790 милиарда рубли финансиране през следващите пет години.

Русия има плосък данък от 13 % за всички граждани. Ставката е една от най-ниските в света. Различните правителства нееднократно са предлагали да се повиши, но никога не са въвеждали прогресивна скала.

В Германия например има данък "солидарност", с който се облагат компаниите и който отива за източните провинции. Той беше въведен още през 1991 година. Подобни данъци имат и Италия, Франция и Чехия.

...

 

fallback
Още от Свят
fallback