Обама предупреди Русия, че е на път да изпадне в още по-дълбока изолация

Изявление на президента на САЩ Барак Обама във връзка със сваления от руските сепаратисти самолет на Малайзийските авиолинии

22.07.2014 | 16:43 Редактор: Георги Стоянов
Обама предупреди Русия, че е на път да изпадне в още по-дълбока изолация

Русия има изключително влияние върху сепаратистите, никой не отрича това. Русия ги организира, Русия ги тренира. Знаем, че Русия ги въоръжава с военна техника и оръжия, включително зенитни ракети. Ключови лидери на сепаратистите са руски граждани.

Така че като имаме предвид прякото й влияние върху сепаратистите, Русия и президентът Путин в частност имат пряка отговорност да ги накарат да сътрудничат на разследването. Това е най-малкото, което могат да направят.

Президентът Путин казва, че той подкрепя пълното и честно разследване. И аз оценявам тези думи. Те обаче трябва да бъдат подкрепени с действия. Отговорността сега се пада на Русия да поиска от сепаратистите да престанат да укриват улики и да гарантират на инспекторите, които вече са на терен, незабавен, пълен и безпроблемен достъп до мястото на катастрофата.

Сепаратистите и руските им спонсори са отговорни за сигурността на инспекторите, докато те изпълняват задълженията си. Заедно с нашите съюзници и партньори, ние ще говорим за тези проблеми в Организацията на обединените нации днес.

Както не веднъж съм подчертавал от началото на тази криза и на кризата в Украйна като цяло, аз продължавам да предпочитам да бъде намерено дипломатическо решение. Казах това на президента Путин, както и в публичното пространство. Аз вярвам, че такова решение все още може да бъде намерено. Това е, което искам днес, и ще продължа да го искам и за напред.

Но ако Русия продължава да нарушава суверенитета на Украйна и да подкрепя тези сепаратисти - които стават все по-опасни и вече представляват риск не само за хората в Украйна, но и за международната общност като цяло - Русия просто ще се изолира още повече от международната общност и цената за поведението й единствено ще нараства.

Сега е моментът президентът Путин и Русия да се откажат от стратегията, която следват и да се отнесат сериозно към намирането на решение за прекратяване на напрежението в Украйна. При това, това трябва да стане по начин, който гарантира суверенитета на Украйна и правото на украинците да взимат решения за начина по който искат да живеят.