Най-малко 100 души са загинали за последните 24 часа при конфликта в Ивицата Газа

Палестинският президент Махмуд Абас, в своя реч в катарската столица Доха, призова ООН да действа

21.07.2014 | 12:31 Редактор: Мариета Иванова
Най-малко 100 души са загинали за последните 24 часа при конфликта в Ивицата Газа

Израел и Хамас изпратиха деня с най-тежките кръвопролития от началото на възобновените военни действия по между им. Най-малко 87 жители на Газа и 13 израелски военни загинаха през последните 24 часа.

Хамас съобщи, за пленен израелски войник – информация, която беше отречена от армията. След извънредно заседание при закрити врати Съветът за сигурност на ООН призова за примирие.

Палестинският президент Махмуд Абас призова ООН да действа от катарската столица Доха.

„Израел върши престъпления срещу човечеството пред погледа на всички“, отбеляза в речта си Абас.

Генералният секретар на организацията Бан Ки-Мун определи последните кръвопролития кaто „брутални“ и за пореден път изтъкна факта, че много цивилни умират или са принудени да живеят в непрестанен страх.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, от своя страна, е категоричен, че армията ще продължи своята операция толкова, колкото е необходимо, въпреки 18-те жертви от редиците на военните.

В същото време новината за пленения израелски войник доведе до празници и фойерверки в Газа. Страстите бяха охладени от представителя на Израел в ООН Рон Просор, който обяви, че информацията е измислица.

По данни на ООН вече 83700 души са били принудени да напуснат домовете си в Газа през последните 2 седмици. Те са настанени в 61 бежански убежища.

Преди ден беше договорено двучасово примирие и осигуряване на хуманитарен коридор, но то не беше спазено и от двете страни.