Ще има ли нови просрочени плащания в Китай?

Коментар на Зеб Екарт, Bloomberg TV

21.07.2014 | 10:39 Редактор: Велко Каменов
Ще има ли нови просрочени плащания в Китай?

Строителната компания Huatong Road&Bridge предупреди в петък, че е възможно да не обслужи плащане по дълг с падеж на 23 юли в размер на 65 милиона долара. При условие, че просрочването се осъществи, това ще е вторият подобен случай в Китай за годината след като през март и Shanghai Chaori не успя да посрещне плащане по дълга си.

Основно притесненията за нови просрочени дългови плащания от страна на китайски компании се въртят около строителните компании. В петък данните за имотния пазар в Китай показаха спад на цените в 55 от общо 70 града, за които се води официална статистика. По-ниските цени означават, че печалбите на строителните компании ще намалеят, което може да се окаже проблем за тях, когато дойде време да обслужват дълга си.

Противно на логиката обаче цените на акциите на някои от най-големите строителни компании в Китай се повишиха.На едноседмична база акциите на China Vanke поскъпнаха с 4%, а тези на Poly Real Estata Group- с около 8%. Това са двете най-големи компании за недвижимо имущество в Китай. Акциите на Soho China- компания оперираща в Пекин-  от своя страна поскъпнаха с около 0,7% за една седмица.

Въпреки това индикатор като краткосрочните лихвени проценти също предполага проблеми за строителните компании. За последния месец лихвите по 7-дневните репо сделки на междубанковия пазар са се покачили с 63 базисни пункта. Лихвите по 14-дневните репо сделки пък са отбелязали ръст от 79 базисни пункта за същия период.

Премиерът Ли Къциян заяви още през март, че просрочените плащания от страна на компаниите в Китай са основна грижа за правителството, но определи забавянията в плащанията като неизбежни.

Зеб Екарт, Bloomberg