fallback

Летищата в Германия очакват помощ от стотици чуждестранни работници

Поради недостига на персонал правителството на страната наема временни служители от трети страни

03.08.2022 | 22:15 Автор: Ирена Бакърджиева

Според браншовата асоциация стотици чуждестранни работници скоро ще осигурят помощ на германските летища. Има критики към бюрократичните пречки. Германското правителство обещава да действа бързо.

В борбата с дългите опашки и отмяната на полети поради задръстванията на германските летища наземният персонал разчита на стотици помощници от чужбина.

"Постижимо е 250 чуждестранни работници да бъдат там до средата на август", каза председателят на индустриалната асоциация ABL Томас Рихтер. Те биха могли да поправят ситуацията на летищата в Мюнхен, Нюрнберг и Франкфурт.

Рихтер обаче разкритикува бюрократичните спънки. Поради недостига на персонал на летищата германското правителство намери възможност за наемане на временни работници от трети страни - главно от Турция. Асистентите обаче трябва да преминат през проверка за надеждност. Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзър каза, че намерението е бързо да се издават разрешителни за пребиваване и работа, пише Tagesschau.

Генералният мениджър на летищната асоциация ADV Ралф Бейзел каза пред RND, че набирането на спешно необходим персонал може да бъде „значително улеснено чрез по-ефективен и следователно по-кратък изпит, без да се жертват стандартите за безопасност“.

Недостигът на персонал на германските летища доведе до хаос в полетите от началото на лятото. Предупредителната стачка на наземния персонал на Lufthansa допълнително влоши ситуацията. През изминалата седмица имаше масови анулирани полети.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback