САЩ: Няма пълен достъп до мястото на катастрофиралия малайзийски самолет

20.07.2014 | 08:59 Редактор: Ирина Георгиева
САЩ: Няма пълен достъп до мястото на катастрофиралия малайзийски самолет

САЩ определиха като неприемлива липсата на сигурност на мястото, на което в източна Украйна се разби малайзийският самолет с близо 300 души на борда, предаде Франс прес, като цитира изявление на говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки, предаде БТА.

"Мястото не е обезопасено и има много свидетелства за тела, които са били преместени, за парчета от самолета, които са били отнесени и за потенциално подправяне на доказателства. Това е неприемливо и е обида към всички хора, загубили близки в катастрофата", посочи Псаки и припомни, че трябва да се почита паметта на жертвите.

САЩ са дълбоко разтревожени, че наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа не са получили пълен достъп но мястото, където е паднал малайзийският самолет в Донецка област. Това заяви говорителката на Държавния департамент Джен Псаки. 

"Дълбоко обезпокоени сме от това, че ползващите се с подкрепата на Русия сепаратисти отказват да предоставят на наблюдателите на ОССЕ безопасен и безпрепятствен достъп до мястото на падането на самолета", посочи Псаки и подчерта, че в петък наблюдателите са получили разрешение да прекарат само 75 минути на мястото, а в събота - по-малко от три часа.

"Сепаратистите се предоставили на наблюдателите само ограничен достъп до неголям район", твърди Псаки. 

На този фон натискът върху проруските бунтовници продължава. Ръководството на самопровъзгласилата се Донецка народна република ще гарантира сигурността на международните експерти на мястото на катастрофа на малайзийския Боинг, ако киевските власти сключат споразумение за примирие.