fallback

Решението за ядрената програма на Иран след четири месеца

В същото време Вашингтон съобщи, че ще разблокира около $2.8 млрд. замразени ирански средства

19.07.2014 | 16:31 Автор: Ирина Георгиева

Иран и световните лидери се договориха за четири месечно удължаване на преговорите по спорната ядрена програма на Техеран до 24 ноември. В същото време Вашингтон съобщи, че ще разблокира около 2.8 милиарда долара замразени ирански средства.

В съвместно изявление на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън и външния министър на Иран Мохамад Джавад Зариф се казва, че въпреки постигнатият значителен напредък по преговорите за иранската ядрена програма, все още има сериозни пропуски по някои основни въпроси, което ще изисква повече време и усилия.

Вашингтон пък взе решение, че ще позволи на Техеран да получи достъп до 2,8 милиарда долара, които бяха замразени. В замяна на това Иран се е съгласил да продължи да превръща запасите си от 20% обогатен уран в гориво. Въпреки това американският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ ще продължат да прилагат стриктно санкциите, които остават в сила на Иран по време на удължения период на преговорите. От Белия дом изразяват надежда, че с удължения срок има реална възможност да се постигне всеобхватно споразумение и трайно дипломатическо решение, което ще реши един от най-належащите въпроси на сигурността на нашето време.

Разговорите имат за цел да убедят Техеран да ограничи ядрената си програма в замяна на отмяна на санкциите. Световните сили подозират, че Иран иска да създава ядрени оръжия - обвинение, което Иран отхвърля като настоява, че обогатява уран за ядрени електроцентрали и медицински цели.

Следващият кръг на преговорите ще се състои в австрийската столица Виена в средата на месец август.

fallback
Още от Свят
fallback