fallback

Катастрофата на MH17 в Украйна да се разследва от международни експерти

19.07.2014 | 09:17 Автор: Ирина Георгиева

Малайзия ще изпрати в Украйна два военно-транспортни самолета С-130 Херкулес за установяване на причините за катастрофата с нейния пътнически Boeing, съобщава ИТАР-ТАСС. Премиерът на Малайзия заяви, че страната му не смята да прави изводи за причините за падането на пътническия лайнер на основата на догадки, а ще търси неопровержими доказателства. 

Междувременно членовете на Съвета за сигурност на ООН призоваха трагичният инцидент със самолета на малайзийските авиолинии в Източна Украйна да бъде подложен на цялостно, задълбочено и независимо международно разследване.

Междувременно екип международни наблюдатели заяви, че проруските сепаратисти са ограничили достъпа им до останките от  самолета. На този фон авиационните власти в редица държави издадоха предупреждение да не се използва въздушното пространство над Украйна.

Достъпът до мястото, където се намират останките от самолета на малайзийските авиолинии е бил контролиран от въоръжени мъже, въпреки уверенията на регионалния командир на бунтовниците, че екипът ще бъде допуснат до мястото, съобщават международните наблюдатели.

Междувременно украинското правителство обвини проруските бунтовници в Източна Украйна, че "се опитват да унищожат, с подкрепата на Русия, доказателствата за международно престъпление" след като сепаратистите откараха в моргата в Донецк 38 тела от мястото на катастрофата на малайзийския самолет, предадоха АФП и Ройтерс, цитирани от БТА.

Бунтовниците и международните наблюдатели все още не са се споразумели за зона за сигурност на мястото на катастрофата. Осигуряването на мястото е ключово за запазване на веществените доказателства, които трябва да се съберат, за да се установи какво и кой е причинил падането на самолета.

Британският вестник Independent коментира, че катастрофата на самолета е предвидим резултат от снабдяването от руска страна с могъщи и далекообхватни ракети земя-въздух на сепаратистите в Източна Украйна, които нямат достъп до информация за въздушния трафик.

По време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН посланикът на Русия в Организацията на обединените нации Виталий Чуркин призова както за безпристрастно разследване на инцидента, така и за проучване на авиационните власти в Украйна. По думите му гарантирането на сигурността на гражданското въздухоплаване във въздушното пространство на една държава е отговорност на държавата.

Предвид взаимните нападки между Украйна и Москва за това кой е виновен за ужасната трагедия, Китай се обърна към световните лидери с молба да не бързат с изводите, защото това само ще увеличи напрежението в региона и няма да допринесе за търсене на истината.

Катастрофата на полет МH17 е втората за самолет на малайзийските авиолинии за последните пет месеца след мистериозното изчезване през март на полет 370. В историята на авиацията не е имало компания, която да е белязана от две толкова големи катастрофи и то в рамките на толкова кратко време, коментират анализатори. По думите им на първо място това е огромна човешка трагедия, а от друга страна е сериозен икономически удар за компанията. След инцидента в Украйна, акциите на малайзийските авиолинии паднаха с 11%.

 

fallback
Още от Свят
fallback